Aard Groen

Professor of Innovative Entrepreneurship & Valorisation

Wie is Aad Groen en wat is zijn ambitie?

Ik ben Aard Groen, hoogleraar ondernemerschap in Groningen en Twente. “We willen waarde creëren uit wetenschappelijke kennis.” De universiteiten zoeken daarom de samenwerking op met het bedrijfsleven. Het is mijn taak om de universiteit Groningen ondernemender te maken. We leren studenten bijvoorbeeld een businessplan schrijven. Ondernemen leer je ook in de praktijk, maar “competenties kun je trainen”. Veel ondernemers zouden er baat bij hebben om eens wat vaker in de boeken te kijken.

Klanten

Veel aanstaande ondernemers vergeten bijvoorbeeld om hun idee voor een product of dienst te valideren bij potentiele klanten. Als er geen behoefte is in de markt, kun je inpakken. De meerderheid van de studenten is in elk geval onvoldoende ondernemend om een bedrijf te beginnen.

Venture Lab

De universiteit Twente beschikt met het Venture Lab ook over een versnelprogramma voor startende ondernemers. Het zijn veel techniekbedrijven, die moeten leren dat het aanspreken van de markt net zo belangrijk is als een goede techniek. In Twente en Groningen gebeurt heel veel op het gebied van ondernemen. Eerder stond vooral Twente erom bekend, maar Groningen is bezig met een inhaalslag.

Ondernemerschap in het onderwijscurriculum van PO tot WO. Wat is uw visie hierop?

Hoe eerder hoe beter. Twee lijnen:

  1. Hoe ben je een ondernemende persoon (ondernemend gedrag belangrijk voor iedereen)
  2. Wat is ondernemen als maatschappelijke activiteit. (zelfstandig ondernemerschap)

De ondernemende houding daar start het en verdient meer aandacht dan de focus op zelfstandig ondernemerschap in het Primair Onderwijs, later draait dat om binnen het beroepsonderwijs, Dan is de basis reeds gelegd en start het ondernemerschap. Er is een volledige lijn van ondernemerschapsonderwijs op de UT, van bachelor (in Advanced Technology minoren) tot master Innovation & Entrepreneurship en als onderdeel van AIO opleiding via Twente Graduate School

Bent u voorstander van landelijke verankering dat lokaal of regionaal kan worden toegepast door opleidingsinstituten?

Landelijke verankering is prima, maar ZZP is voor mij maar een beperkte mate van ondernemerschap. Daarom is de verdere doorgroei wel belangrijk voor de groei van het bedrijf en de economie.

Hoe kan een ondernemer, ondernemer blijven en niet misleid worden om manager te worden of is dat volgens u niet erg?

Dat verschilt van persoon tot persoon. Het onderscheid hoeft ook niet zo scherp te zijn. Wat ik belangrijker vind, is dat de ondernemer “aan” de onderneming werkt en niet alleen maar “in” de onderneming. Sommigen zijn serial entrepreneur, die kiezen zelf wel wanneer ze een ander het laten managen.

Onze ambassadeurs

Anne-Wil Lucas-Smeerdijk
Test test test test!
Meer over Anne-Wil
Slide 2 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Previous
Next

Over de stichting

De stichting Ondernemerschap en educatie is ontstaan uit het idee dat ondernemende mensen oplossingen bedenken voor de problemen van morgen.

Contact

info@sto-oe.nl
088-6520090

 

 

Ondersteund door

Ministerie van OCW
Ministerie van EZK
Ministerie van Financiën
Ministerie van SZW