Samen ondernemen met onze partners

Hieronder vind je alle partners van de stichting Ondernemerschap en Educatie. Sommige partners zijn gespecialiseerd in het verbeteren van je ondernemerskills wanneer je al een eigen bedrijf hebt en andere partners zetten zich in om het ondernemersklimaat in Nederland te verbeteren. 

Advimaco wil als adviesbureau en als partner voor directie en management, advies en ondersteuning bieden bij de ontwikkeling van individu, team en organisatie. Onze dienstverlening bestaat uit: HR-advies, begeleiding en coaching van ondernemers, directies, managementteams en leidinggevenden. Bedrijfsadvies, ondersteuning en coördinatie bij reorganisatietrajecten en interim-management.

Wij bieden onze diensten aan voor bedrijven en (semi) overheidsinstellingen. Onze ervaring en het grote netwerk is, naast actuele kennis en informatie van de huidige arbeidsmarkt, belangrijk om u als klant op maat te kunnen adviseren en te ondersteunen bij uw vraag.

Meer informatie via Avimaco.nl.

Waar krijgen ondernemers mee te maken? Welke eisen worden er gesteld aan de administratie? Hoe zit het met investeringen en met bedrijfsruimte? Wat te doen als er personeel in dienst komt? En vooral, welke gevolgen hebben deze kwesties voor de belastingen, bijdragen en premies? Vragen waar elke ondernemer antwoord op zoekt.

Meer informatie via Belastingdienst.nl.

Europass is een initiatief van de Europese Commissie om mobiliteit bij werken en leren te vergemakkelijken. Het transparant maken van kwalificaties en competenties is daarbij essentieel om de mobiliteit tussen Europese landen of binnen nationale sectoren te bevorderen.

Het Europass CV
Het belangrijkste hulpmiddel hierbij is het Europass CV. Dit is een Europees standaardmodel dat beschikbaar is in alle talen van de Europese unie en stelt de gebruiker in staat om op vriendelijke wijze online een cv aan te maken. Het cv kan uitgebreid worden met belangrijke documenten zoals bijvoorbeeld een uittreksel uit het diplomaregister, een kopie van het diploma of een Europass diplomasupplement. Het cv met bijlagen samen heet het European Skills Passport.

Voor werkgevers
Het Europass CV bevat xml, wat betekent dat de informatie uit cv’s gebruikt kan worden in toepassingen. Eén van die toepassingen is Europass CVselect, waarmee werkgevers kosteloos cv’s van potentiële werknemers kunnen vergelijken in een spreadsheet. Dit scheelt een hoop tijd en papierwerk. Om hiervan gebruik te kunnen maken moet de in de vacature gevraagd worden om een Europass CV.

Meer informatie via Europass.nl.

De effectieve bedrijfskundige cursussen van EBC*L, zijn nu ook in Nederland te volgen. Deze basiscursussen zijn enkele jaren geleden met aantoonbaar succes in o.a. Duitsland, Oostenrijk en Italië geïntroduceerd. De cursussen zijn toegankelijk opgezet, praktisch, actueel, betaalbaar en houden rekening met uw voorkennis.

Met onze cursussen ervaar je dat je spelenderwijs meer kennis opdoet. De cursussen worden afgerond met een examen en er wordt een internationaal erkend certificaat uitgereikt.

Waarom?
Wij ervaren dagelijks dat onvoldoende bedrijfseconomische kennis in het bedrijfsleven mensen afhankelijk maakt. Bovendien kost onvoldoende bedrijfseconomische kennis meer tijd en geld dan je lief is. EBC*L biedt jou de mogelijkheid om, door het volgen van deze cursus, meer grip te krijgen op het bedrijfseconomische deel van jouw werk en bedrijfsvoering.

Een andere mogelijkheid is om jezelf zelfstandig voor te bereiden op de examens via de e-learning of de boeken van EBC*L.

Meer informatie via

FNV Zelfstandigen is dé belangenbehartiger voor actieve en gedreven ondernemers zonder personeel. FNV Zelfstandigen zet zich in voor mensen die bewust kiezen voor ondernemerschap en behoefte hebben aan professioneel advies en een sterk netwerk. Wij vertegenwoordigen zowel zelfstandigen met jarenlang ervaring als net beginnende ondernemers. Wij geven voorlichting en advies en zetten ons in voor betere wet- en regelgeving en goede collectieve voorzieningen.

Wat doen wij voor starters?
Voor starters wil FNV Zelfstandigen een springplank zijn naar een sterke onderneming. Al voordat je daadwerkelijk bent begonnen als zelfstandige, kun je ons vinden voor voorlichting en inspiratie. Starters met prangende vragen kunnen dagelijks bellen met één van onze experts. Ook kun je één van onze handige apps downloaden, bijvoorbeeld:

De Startersapp
Deze richt zich specifiek op starters om hen goed te informeren over de vele mogelijkheden die ze hebben als ondernemer. Met deze app is alle noodzakelijke informatie overzichtelijk en handzaam op een rij gezet.

De Zelfstandigen Tarief app
Dit is een handige tool door én voor zelfstandig ondernemers om hun tarief te berekenen. De app geeft informatie over markttarieven en tips met de ‘tariefverdubbelaar’.

Verder organiseert FNV Zelfstandigen trainingen en workshops, en als lid krijg je korting op diverse diensten en producten waarmee startend ondernemers een sprong vooruit kunnen maken. Tot slot maak je als lid van FNV Zelfstandigen deel uit van het grootste netwerk van zelfstandigen in Nederland. Al die zelfstandigen brengen wij graag met elkaar in contact. Zelfstandig ondernemen doe je immers niet alleen. Lees meer over de voordelen van FNV Zelfstandigen voor je ondernemerschap.

Meer informatie via

Het IMK helpt ondernemers beter ondernemen op cruciale momenten in de ontwikkeling van hun bedrijf, zodat zij in alle bedrijfsfasen succesvoller zijn. Daarbij staat de ondernemer met zijn of haar talenten en passie centraal en wordt intensief samengewerkt met financiële instellingen en gemeentelijke organisaties.

 

Het IMK beschikt in heel Nederland over regionale teams met meer dan 100 experts met branche- en regio specifieke deskundigheid op het gebied van onder andere:

 • Ondernemerschap;
 • Publieke en private microfinanciering;
 • Individuele begeleiding en (online) coaching.

Het IMK heeft al meer dan 30.000 ondernemers in Nederland met succes begeleid.

Heb jij je basis al in orde?
Goed ondernemerschap vraagt om een goede basis. In de praktijk zien wij dat veel ondernemers onnodig risico lopen, omdat relevante basiskennis ontbreekt. Om deze reden heeft IMK een complete online basisopleiding ontwikkeld:

I’M OK. Basis voor Ondernemen.
In een interactieve digitale leeromgeving krijg je als (startende) ondernemer goede handvatten voor een gezond en toekomstbestendig bestaan. Daarbij kun je kiezen hoeveel ondersteuning je daarbij nodig hebt.

Maatwerk dus. Immers, een goede basiskennis van ondernemerschap is essentieel om problemen in de toekomst te voorkomen.


Meer informatie via

Higherlevel.nl is een ondernemersforum. De virtuele ontmoetingsplaats voor ondernemers en experts uit de private en de publieke markt.

Waarom Higherlevel?
Hoe doe je dat, een bedrijf starten? En hoe zorg je ervoor dat je bedrijf succesvol kan groeien? Er is veel informatie beschikbaar, maar je moet deze op veel plekken zoeken. Op Higherlevel.nl kun je je plannen voorleggen aan andere ondernemers om zodoende elkaar te ondersteunen.

Voor wie is Higherlevel?
Higherlevel.nl is er voor iedereen die een bedrijf wil starten, net is gestart, wil groeien, of interesse heeft in succesvol ondernemen. Higherlevel.nl biedt ondersteuning in het proces van goed idee tot marktsucces met ondernemers ingangen, adviezen, voorbeelden, ervaringen, feedback, ongezouten meningen en nog veel meer. Door samenwerking en uitwisseling van informatie helpen ondernemers elkaar sneller op weg en tillen elkaar naar een hoger niveau binnen het ondernemerschap!

Van goed idee tot marktsucces?
Op Higherlevel.nl komen vragen voor uit alle hoeken van het ondernemerschap. Bijvoorbeeld op het gebied van innovatie en nieuwe ideeën, financiering, rechtsvormen, ondernemingsplannen, businessplanning en -strategie, bedrijfsmanagement en internationaal ondernemen. Het ondernemersforum is uitgegroeid tot een groots dynamische ondernemersforum. Een informatiebron voor iedereen die meer te weten wil komen over ondernemen in de breedste zin van het woord.

Wie zit er achter Higherlevel.nl?
Higherlevel.nl is een non-profit initiatief en ondergebracht bij Antwoordvoorbedrijven.nl. Financier is het Ministerie van Economische Zaken.

Meer informatie via

Bedrijf starten of overnemen succesvol ondernemer worden? Wat komt er allemaal kijken bij het starten of overnemen van een onderneming? De Kamer van Koophandel biedt informatie en inspiratie om de start van uw bedrijf tot een succes te maken.

Vliegende start? Koop een bestaand bedrijf
Wat zou u ervan zeggen als uw bedrijf meteen vanaf het begin naamsbekendheid en een klantenbestand heeft? Een bestaand bedrijf kopen heeft veel voordelen. Meer weten? Alles over starten door een bedrijf te kopen

Bedrijfsinformatie uit het Handelsregister
Ook biedt de Kamer van Koophandel betrouwbare kennis over elk bedrijf en iedere branche, met het Handelsregister als bron.

De rustige opbouw: naast een baan
U wilt de zekerheid van uw vaste inkomen houden en toch van start als eigen baas? Een bedrijf starten naast een baan biedt uitkomst. Hoe werkt starten naast een vaste baan?

Starten vanuit een uitkering
Een bedrijf starten vanuit een uitkering lijkt misschien een hele stap, maar vaak kunt u steun krijgen bij uw plannen. Bijvoorbeeld van het UWV of de gemeente. Uw werkcoach bij het UWV kan u helpen. Check de site van het UWV voor meer informatie over starten vanuit een uitkering.

Start uw bedrijf op ùw manier

Bent u er nog niet precies uit wat een geschikte vorm is voor uw bedrijf? Kijk ook eens naar deze manieren om te starten:

 • Starten met een webwinkel;
 • Starten als freelancer of zzp’er;
 • Starten met een bedrijf aan huis;
 • Starten met een franchise;
 • Starten met een uitvinding.

Meer informatie via

Kubus is een landelijk opererende coöperatie van zo’n 100 samenwerkende accountants-, administratiekantoren en bedrijfs- en belastingadviseurs. Een grote financiële dienstverlener, met een klein prijskaartje. Onze kantoren ondergaan periodiek een kwaliteitstoets. Kubus heeft een intern kwaliteitssysteem waarmee de kwaliteit van de dienstverlening wordt gewaarborgd.

Uw Kubus-adviseur moet tevens jaarlijks voldoende permanente educatie-uren behalen, zodat alle kennis up-to-date blijft.

Meer informatie via

Ondernemerschapsonderwijs is belangrijk
Inmiddels verdient één op de acht werkende Nederlanders zijn of haar geld als ondernemer. Daarmee zijn we in Nederland relatief gezien het meest ondernemende land in Europa. De mogelijkheid –maar ook de noodzaak- om je ondernemend op te stellen, is nu groter dan ooit. Een groot deel van de generatie die nu opgroeit, zal dan waarschijnlijk ook ergens in zijn of haar carrière gedurende een periode ondernemer zijn. Volgens de tweemeting van het Actieprogramma Onderwijs en Ondernemerschap is voor ongeveer twee derde van de mbo-, hbo- en wo-studenten ondernemerschap een belangrijk onderdeel van de beroepswens. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2007. In die zin is het voor elke afgestudeerde van belang om ondernemendheid te ontwikkelen om op de arbeidsmarkt van de toekomst zijn of haar loopbaan vorm te kunnen geven, of dat als ondernemer is of als “entrepreneur” oftewel de ondernemende werknemer binnen een organisatie. De kiem voor veel vernieuwend en ambitieus ondernemerschap kan worden gelegd in het (basis) onderwijs.

De waarde van ondernemerschap
Ondernemerschap is de drijvende kracht achter een dynamische economie. De waarde van ondernemerschap is vooral gelegen in de positieve invloed op de werkgelegenheid, innovatie en de arbeidsproductiviteit in een economie. Vooral succesvolle doorgroeiende bedrijven met ambitieuze ondernemers kennen een hogere arbeidsproductiviteit, scheppen meer hoogwaardige banen en investeren relatief meer in innovatie dan gevestigde ondernemers. En op deze wijze dragen zij bij aan de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen. Daarom moedigen EZ en OCW ambitieuze jongeren met innovatieve ideeën aan om ondernemer te worden. 

Meer informatie via 

MKB Nederland is de grootste ondernemersorganisatie van Nederland en vertegenwoordigt 120 branche-organisaties, 250 lokale ondernemers-verenigingen en een groot aantal rechtstreeks aangesloten ondernemers. Samen goed voor ruim 150.000 bedrijven.

MKB Nederland is actief op Europees en landelijk niveau, in steden en regio’s, en binnen alle branches, om meer ruimte te creëren voor ondernemers en ondernemerschap. MKB-Nederland kenmerkt zich door:

 • Doelgerichte lobby en dienstverlening
 • Kennis van de dagelijkse ondernemerspraktijk;
 • Een ijzersterk organisatievermogen.

MKB Nederland zorgt dat jij kunt blijven ondernemen!
MKB-Nederland zorgt voor tijdwinst en gemak, zodat jij kunt blijven ondernemen! Door de krachten van onze leden te bundelen kunnen wij jouw belangen effectief behartigen. Hier vind je alle onderwerpen waar wij voor ondernemers aan werken.

 1. Betere toegang tot kennis, financiering en markten;
 2. Minder en betere regels voor ondernemers;
 3. Eerlijker verdeling van rechten en plichten werkgevers en werknemers;
 4. Sneller vinden en langer behouden van geschoolde werknemers;
 5. Bereikbare, duurzame en leefbare bedrijfsomgeving;
 6. Lagere en eenvoudiger belastingen, heffingen en premies.

Daarnaast biedt MKB-Nederland aan leden verschillende services en diensten, veelal samen met andere organisaties. Hierbij kun je denken aan: deskundige hulp bij arbeidsvoorwaarden, meldpunt Oneerlijke concurrentie, meldpunt Sneller betalen, steunpunt Acquisitiefraude, MKB Servicedesk, de portal MijnMKB, diverse cursussen en trainingen, keurmerk Veilig ondernemen, verschillende whitepapers, congressen en netwerkbijeenkomsten.

Meer informatie via

Wat moet u regelen als u voor uzelf begint? Welke vergunningen heeft u nodig voor een uitbreiding van uw pand? U vindt de antwoorden op al uw ondernemersvragen op één plek.

Overheidsinformatie voor ondernemers
Van wetgeving tot belastingregels en van subsidies tot branche-informatie. Op Ondernemersplein.nl staat alle informatie van de (semi-)overheid die u nodig heeft om te ondernemen. Dat voorkomt dat u steeds weer moet zoeken naar informatie. Het levert u dus meer tijd op om te ondernemen. En dat is wat veel ondernemers willen. En dat is ook wat het Ministerie van Economische Zaken samen met de Kamer van Koophandel, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Belastingdienst mogelijk wil maken met Ondernemersplein.nl.

In hun laatste studiejaar mogen studentondernemers de winst na het afstuderen volledig houden. Zo komen ze niet in de knoop met hun studiefinanciering.

Specifiek voor uw branche
Naast de overheidsregels die voor alle ondernemers van belang zijn, vindt u op deze website informatie die specifiek voor uw branche geldt. Of u nu in de kinderopvang, horeca, detailhandel of dienstverlening actief bent, antwoord voor bedrijven probeert u altijd antwoord op uw vraag te geven.

Meer informatie via

Paragin is een ondernemende organisatie, die veel op heeft met ondernemerschap. Niet alleen zijn we nauw betrokken bij het grootste online ondernemersnetwerk van Nederland Higherlevel.nl, ook zijn we samen met Jong Ondernemen druk bezig om een mooi platform te ontwikkelen voor het verder brengen van de student companies, de vele vrijwilligers die zich inzetten en de mooie initiatieven van Jong Ondernemen. Ook zijn we nauw betrokken bij (de techniek van) het Ondernemerschapspaspoort en dragen we Ondernemend.nu een warm hart toe!

Ons team bestaat uit jonge innovatieve programmeurs, ervaren consultants en inhoudelijk krachtige commerciële medewerkers. Stuk voor stuk gedreven professionals die enthousiast werken aan een groeiende organisatie.

We zijn een groot voorstander van open standaarden. Niet alleen technisch – zo willen we dat elk van onze producten het op elke computer, in elke browser, op elke smartphone of tablets als de iPad het goed doet – maar we zijn ook voorstander van initiatieven als Drempels Weg om applicaties breed toegankelijk en zeer flexibel te maken. Daarnaast onderstrepen we bijvoorbeeld de e-PortfolioNL Afspraak NTA 2035 voor optimale uitwisseling van e-Portfolio’s en baseren we onze producten zoveel mogelijk op standaarden van het IMS.

We willen als partner optreden van onze klanten en partners, door samen met hen te werken aan mooie instrumenten en producten. Het is ons doel om een betrouwbare partner te zijn waar het prettig mee samenwerken is, die weet wat er speelt en waar behoefte aan is, en die actief met nieuwe ideeën en verbeterpunten aankomt.

Uw mogelijkheden in kaart met het ePortfolio
MijnPortfolio.nl is bedacht en ontwikkeld als instrument om actieve ondersteuning te kunnen bieden aan onderwijs, bedrijfsleven en arbeidsmarkt voor onder meer loopbaanontwikkeling, mobiliteit en andere werkgerelateerde uitdagingen. Doel is om dit alles gemakkelijker, grootschaliger en vooral effectiever te maken, uitgaande van de centrale gedachte waarbij een ePortfolio en daarmee het individu zelf centraal staat en regisseur is van de eigen ontwikkeling.

Meer informatie via

Qredits helpt (startende) ondernemers met een financiering tot € 250.000, met coaching en verschillende online tools. Qredits is een onafhankelijke en private kredietverstrekker met betrouwbare partners, zoals onder andere: ING, Triodosbank, Accenture en de Goudse Verzekeringen. Qredits is een stichting met een ANBI-status en heeft geen winstoogmerk. Qredits is er voor mensen die met een goed idee zelfstandig ondernemer willen worden.Dat kan jij zomaar zijn! Ben je al lang werkzaam bij een werkgever, nog student met onvoldoende werkervaring, heb je tijdelijk geen baan of ben je een oud ondernemer, iedereen kan een beroep op ons doen.

Krediet
Qredits biedt langlopende leningen tot € 250.000. Met een looptijd variërend van 1 tot 10 jaar*. De bedrijfsadviseur van Qredits komt bij jou thuis, om je ondernemingsplan te bespreken. Niet alleen je plan, maar ook je persoonlijke situatie en motivatie zijn belangrijk voor de beoordeling.

Coaching
Honderden coaches, dit zijn professionals uit het bedrijfsleven en ervaren ondernemers, zetten zich vrijwillig in om ondernemers te ondersteunen. Ze coachen je op verschillende thema’s en staan je bij met hun kennis en netwerk. Qredits gelooft erin dat coaching bijdraagt aan het succes van je bedrijf.

E-learnings
Qredits heeft verschillende online tools beschikbaar die ondernemers kunnen ondersteunen bij de start of groei van hun bedrijf. Dit zijn bijvoorbeeld: een gratis ondernemerstest, een sjabloon voor een ondernemingsplan en verder biedt Qredits e-learning programma’s aan.

E-learning om: een ondernemingsplan te kunnen schrijven, hulp bij het schrijven van een verkoopplan en beter debiteurenbeheer.

Meer informatie via

*De Hypothecaire lening heeft een looptijd van maximaal 20 jaar.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland biedt diensten aan ondernemers met duurzame, innovatieve of internationale ambities. Bijvoorbeeld subsidies, kennis en het vinden van partners. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken. De organisatie bestaat sinds 2014 en is ontstaan uit een fusie van Agentschap NL en Dienst Regelingen.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland werkt vanuit vier thema’s namelijk:

 • Duurzaam ondernemen;
 • Agrarisch ondernemen;
 • Innovatief ondernemen;
 • Internationaal ondernemen.

Heeft u plannen of innovatieve ideeën voor uw bedrijf. Download dan het handzame overzicht met alle financieringsmogelijkheden, fiscale voordelen van innovaties en ondernemerschap en adviesdiensten voor uw bedrijfsplannen. Of u nu net gestart bent met uw bedrijf of wilt uitbreiden. Ook als u denkt aan een overname of wanneer u over de grens uw mogelijkheden wilt beproeven.

Meer informatie via

Wij adviseren en ondersteunen u bij personeelsontwikkeling, veranderingstrajecten en het opzetten van een bij uw organisatie passende HR cyclus.

 

Loopbaancoaching
Of het nu gaat om verandering in de organisatiecultuur; het leren omgaan met nieuwe werkwijzen, diensten of producten; de behoefte aan persoonlijke ontwikkeling of een volgende stap in een carrière.

Interim
Voor extra ondersteuning, op projectbasis en/of voor tijdelijke vervanging, ten behoeve van de opstart en implementatie van uw HR cyclus, verandertrajecten of voor algemene HR ondersteuning. Smeding HR advies werkt samen met u aan de beste oplossing!

Meer informatie via

SparkWise optimaliseert bedrijfsprocessen, door leidinggevenden en hun medewerker te leren hoe het menselijk brein werkt. Wij leren je hoe je breinvriendelijk communiceren toepast en waarom begrijpen van hersenwetten essentieel is om optimale resultaten te behalen. SparkWise legt de correlatie tussen neuro wetenschap, biologisch DNA, epigenetica, helder verstand en meer dan 30 jaar adviseren van corporates. Wij denken vanuit de oorzaak en starten nooit bij het gevolg. Wij geloven niet in symptoombestrijding. Immers, als je de oorzaak snapt, verandert het gevolg vanzelf. De oorzaak is altijd het gebrek aan voldoende kennis over de werkelijke werking van je eigen hersenen.

Mensen gaan niet naar een breinschool, omdat die simpelweg (nog) niet bestaat en maken daardoor basale fouten, die soms levenslange effecten hebben. SparkWise helpt leidinggevenden te begrijpen welke paden het brein altijd volgt in bepaalde situaties. Wij zijn gepassioneerd over het verbinden van technologie, praktische kennis en neurowetenschap, om mensen te helpen hun werk beter uit te voeren. Laten we met elkaar in gesprek gaan, dan kunnen we uitleggen hoe we de intrinsieke motivatie van de medewerkers binnen jouw organisatie activeren. Het logisch gevolg is te ontdekken dat je bedrijf commercieel succesvoller wordt en blijft.

Meer informatie via

ZZP Servicedesk is hét online platform, de vraagbaak en klankbord voor ondernemende zzp’ers. Wij weten wat er leeft in ondernemend Nederland en met een team van specialisten werken we elke dag hard aan het creëren van interessante en relevante content, strategieën en campagnes voor onze doelgroep(en).

We zetten hier verschillende middelen voor in. Zowel online (website, community, social media, nieuwsbrief) als offline (events, kennissessies, workshops). Onze missie is zorgen dat ondernemende zzp’ers vrij zijn, maar niet alleen.

Meer informatie via zzpservicedesk.nl.